Διαβάζετε τώρα
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – ομιλία με τις δύο διακεκριμένες επιστήμονες κ. Μάγδα Τσολάκη, ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής του ΑΠΘ και την κ. Ευγενία Σαρηγιαννίδη, Ψυχολόγο MSc.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – ομιλία με τις δύο διακεκριμένες επιστήμονες κ. Μάγδα Τσολάκη, ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής του ΑΠΘ και την κ. Ευγενία Σαρηγιαννίδη, Ψυχολόγο MSc.

+35
Προβολή Φωτογραφιών

Στο πλαίσιο των δράσεων του Συλλόγου μας, υπό τον γενικό τίτλο “Παραδοσιακοί θεσμοί σε κρίση“, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση – ομιλία, με προσκεκλημένες ομιλήτριες δύο διακεκριμένες επιστήμονες. Την κ. Μάγδα Τσολάκη, ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής του ΑΠΘ και την κ. Ευγενία Σαρηγιαννίδη, Ψυχολόγο MSc.

Με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και την συνεπακόλουθη δυνατότητα για τεκνοθεσία των ζευγαριών ιδίου φύλου, οι δύο επιστήμονες κατέστησαν σαφείς τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικογένεια. Ιδιαίτερος λόγος έγινε και για την επέλαση της λεγόμενης κουλτούρας “αφύπνισης” (woke κουλτούρα) και τις κοινωνικές και ανθρωπολογικές επιπτώσεις που αυτή θα επιφέρει στην δομή και τις αξίες της ελληνικής κοινωνίας.
Ο Σύλλογός μας ευχαριστεί θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο για την παρουσία του στην χθεσινή εκδήλωση, καθώς επίσης και όλους τους παρευρισκόμενους, για την έμπρακτη στήριξή τους στις πρωτοβουλίες που ο Σύλλογός μας αναλαμβάνει.
Ξεχωριστές ευχαριστίες εκφράζουμε και προς τις δύο ομιλήτριες, κ. Τσολάκη και κ. Σαρηγιαννίδη, για την αποδοχή της πρόσκλησής μας και για τον κόπο στον οποίο υπεβλήθησαν να έλθουν στην πόλη μας.

Η εισαγωγική ομιλία του Γραμματέα κ. Λάσκου στην εκδήλωση – ομιλία του Συλλόγου μας:

Ο όρος WOKE –επί το ελληνικότερον Αφύπνιση- προέρχεται από την αφροαμερικανική αργκό, το αφροαμερικανικό γλωσσικό ιδίωμα. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τα κινήματα των έγχρωμων πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μία προσπάθεια να τεθούν σε «εγρήγορση», «να ξυπνήσουν» τα μέλη της κοινότητας και να πάψουν να είναι απαθείς στις διακρίσεις και τις αδικίες σε βάρος τους και φυσικά να αναζητήσουν δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες.

Με τη σημερινή του έννοια εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και η χρήση του γενικεύτηκε, εκφράζοντας τον αναδυόμενο τότε και επελαύνοντα σήμερα δικαιωματισμό. Με απλά λόγια, ο όρος  σημαίνει την επαγρύπνηση εναντίον των φυλετικών προκαταλήψεων, των διακρίσεων σε σχέση με το φύλο, και παρακινεί στην παντοιότροπη, ακόμη και  δυναμική αντίσταση ενάντια σε κάθε κοινωνική ανισότητα.

Χρησιμοποιείται ακόμη και στην πολιτική, για να στεγάσει ένα φάσμα ιδεών που αφορούν σε διάφορες πολιτικές που χαρακτηρίζονται ως “κοινωνικά προοδευτικές” ή ακόμη και ως οικονομικό σύστημα, με τον όρο woke καπιταλισμός.

Προϊόντος του χρόνου η ιδεολογία της αφύπνισης -γνωστή και ως κουλτούρα της αφύπνισης-, η πολιτική που την προωθεί με τους πολιτικούς που την προωθούν, οι φιλοσοφικές ιδέες στις οποίες βασίζεται, η τέχνη που την υποστηρίζει και οι αντιλήψεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων που την αποδέχονται σαρώνουν κυριολεκτικά τα πάντα. Η woke κουλτούρα ξεχύνεται ορμητικά και διχάζει τις δυτικές κονωνίες. Ο τελικός της σκοπός, αυτό που προσδοκά να δημιουργήσει, είναι ένα τελείως διαφορετικό, νέο περιβάλλον, μια νέα τάξη, μια νέα ηθική. Στον πυρήνα της ιδεολογίας είναι το γούστο που γίνεται δικαίωμα και είναι αυτό που βαπτίζεται πολιτικώς ορθό.

Έρχεται λοιπόν η νέα κουλτούρα και ακυρώνει συλλήβδην τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα του πανανθρώπινου πολιτισμού. Έρχεται να αποδομήσει τα παλαιά, παρωχημένα, “πατριαρχικά” στερεότυπα, από τα φύλα και τη μορφή της οικογένειας μέχρι την καθημερινότητα των ανθρώπων, όπως η σχέση τους με το περιβάλλον και οι διατροφικές τους συνήθειες. Με λίγα λόγια, η κουλτούρα της αφύπνισης είναι η κουλτούρα της αποδόμησης, η κουλτούρα της ακύρωσης.

Δεν είναι λίγα και τα παραδείγματα των ραγδαίων αλλαγών που φέρνει μαζί της. Στα θύματά της συγκαταλλέγονται φιλόσοφοι, επιστήμονες, λογοτέχνες, ιστορικά και πολιτικά πρόσωπα, που δεν την υπηρετούν ή δεν την εξυπηρετούν.

Ο Μέγας Αλέξανδρος ονομάζεται σφαγέας. Ο Γουίνστον Τσώρτσιλ ρατσιστής. Στα πανεπιστήμια διαγράφεται ο Πλάτωνας και η διδασκαλία του Αριστοτέλη. Απαξιώνεται η αναγεννησιακή περίοδος και οι εκπρόσωποί της. Εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν επιθετικές συμπεριφορές, γιατί τόλμησαν να διαβάσουν στην τάξη την ”Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων” ή να προβάλουν στους μαθητές τους τη “Μαίρη Πόπινς”. Δημόσια πρόσωπα λοιδορούνται ή πολύ εύκολα χαρακτηρίζονται ρατσιστές, ξενοφοβικοί, ομοφοβικοί ή τρανσφοβικοί και αποκλείονται από δημόσιες θέσεις και θέσεις ευθύνης αν δηλώσουν ανοικτά χριστιανοί ή αν τολμήσουν να εκφράσουν την αγάπη τους για την πατρίδα. Επιστήμονες και ερευνητές καταγγέλουν ότι η ιδεολογία της αποδόμησης επιδιώκει να αντικαταστήσει το κριτήριο της αξιοκρατίας με μια στρατηγική της ταυτότητας. Όποιος θρησκεύει, όποιος πιστεύει, διώκεται.

Αν όλα αυτά μας φαίνονται υπερβολικά, μακρυά από μας, δεν χρειάζεται παρά να δούμε το πολύ πρόσφατο παρελθόν. Το πολύ πολύ πρόσφατο παρελθόν.

Μόλις προ μηνός το εγχώριο πολιτικό σύστημα έσπευδε να γλεντοκοπά ολονυκτίς και να χαρακτηρίζει ιστορική την ημέρα ψήφισης ενός νομοσχεδίου που επέφερε την πολυπόθητη “ισότητα”, νομιμοποιώντας τον “γάμο” ατόμων του ιδίου φύλου, δημιουργώντας μια νέα μορφή οικογένειας.

Κι αυτή είναι μόνο η αρχή. Το ψηφισθέν νομοσχέδιο δεν είναι τίποτα άλλο από την προμετωπίδα μιας ιδεολογίας που επιδιώκει να καταλύσει τα πάντα, και με κάθε τρόπο.

Ο Σύλλογός μας, στην προσπάθειά του να ενημερώσει και  ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία επί του φλέγοντος αυτού θέματος, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια σειρά δράσεων με τον γενικό τίτλο “Παραδοσιακοί θεσμοί σε κρίση”. Σ’ αυτή τη σειρά εντάσσεται και η σημερινή μας εκδήλωση. Οι δύο προσκεκλημένες ομιλήτριες, διακεκριμένες επιστήμονες στον τομέα τους η κάθε μία, θα μας παρουσιάσουν το πρόβλημα των σύγχρονων απειλών για την ελληνική οικογένεια και γενικότερα για την ελληνική κοινωνία.

Αγαπητοί φίλοι, η κουλτούρα της αφύπνισης είναι εδώ. Για να μην μας βρει εν υπνώσει, οφείλουμε να παρατηρούμε τα συμβαίνοντα, να ενημερωνόμαστε, να προβληματιζόμαστε. Οφείλουμε να έχουμε την “καλή ανησυχία” που θα μας οδηγήσει στην αλήθεια. Και η αλήθεια, στην ελευθερία. Από κάθε ολοκληρωτισμό, κάθε καταναγκασμό, κάθε ψευδεπίγραφο δικαιωματισμό.

Η πρώτη μας ομιλήτρια είναι η ιατρός και καθηγήτρια ψυχιατρικής κ. Μάγδα Τσολάκη…